“El meu fill no és capaç de prestar atenció a l’escola, sembla distret”; “Té moltes rabietes, sobretot a l’hora de menjar: no menja gairebé res”; “Té moltes dificultats amb la motricitat fina, sembla no tenir força a les mans”; “Sembla maldestre, sembla tenir el cos tou i vol anar sempre per terra”.
Aquestes són algunes de les frases que famílies amb nens amb diferents condicions ens han fet arribar. La integració sensorial és el procés de registrar i processar la informació que ens arriba de l’entorn a través dels sentits i modular-la, processar-la i discriminar-la de manera adient per tal de rebre-la de manera equilibrada. Així evitem que ens sobrepassi la informació o bé que ens perdem detalls importants pel nostre benestar o la nostra supervivència.
En persones amb algun tipus d’afectació neurològica, aquesta integració sensorial no es duu a terme de manera equilibrada i, per tant, poden experimentar hipersensibilitat (em tapo les orelles perquè un soroll estrident em pot molestar fins al punt de tenir un atac d’angoixa) o hipo sensibilitat (no me n’adono que em fa mal l’oïda fins que no em surt pus de l’orella) davant de determinats estímuls.
A Junts Autisme comptem amb la Maria Abril, Terapeuta Ocupacional especialitzada en Integració Sensorial que l’any 2019 va posar en marxa el Servei d’Integració Sensorial. Des d’aleshores hem atès a una trentena d’infants amb autisme i enguany, des de la Fundació, hem decidit que els coneixements i l’expertesa de la Maria, així com la utilització de la Sala Sensorial han de ser accessibles a tots els infants que ho necessitin.
Per això ampliem el servei d’Integració sensorial a infants amb altres afectacions com poden ser: infants adoptats amb manca d’estimulació durant els primers mesos de vida; infants amb dèficits visuals; infants prematurs d’alt risc que han nascut amb immaduresa neurològica significativa; infants amb una alteració generalitzada del desenvolupament o genètica (TEA, Síndrome de Down, Síndrome X Fràgil, TDAH); infants amb alteració neurològica (amb paràlisi o dany cerebral).
Aquest servei, com tots els de la Fundació Junts Autisme, està centrat en la persona i la família. I a través del pla de tractament que proposarem l’infant podrà:
– millorar l’atenció
– millorar la comunicació social
– rebre els estímuls necessaris per afavorir l’autoregulació
– adquirir un equilibri sensorial
– promoure la participació de les activitats de la vida diària de l’infant
– millorar l’autonomia
– dotar d’estratègies d’autoregulació a l’infant
– comprendre la seva conducta davant situacions concretes per poder anticipar-nos-hi i facilitar-li benestar
…però sobretot, amb el servei s’aconsegueix:
Millorar la qualitat de vida dels infants i les seves famílies.
Per a més informació sobre el servei podreu enviar un mail a [email protected]