Assistència personal

Assistència personal

La Fundació Junts Autisme és la primera entitat acreditada oficialment pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per a oferir el servei d’assistència personal d’integració, suport i d’acompanyament per a persones amb autisme a Catalunya. Un servei que oferim des del 2017 com a servei essencial dins del projecte global de l’entitat.

Dades del mes de juny del 2023 del Ministerio de Asuntos Sociales a Madrid indiquen que a Catalunya, 100 persones disposen del servei d’assistència personal. A la Fundació Junts Autisme 20 persones amb autisme disposen d’aquest servei.

“Un assistent personal és una persona que ajuda a una altra a desenvolupar la seva vida”

Rodríguez-Picavea, A y Romañach J. (2006).

L’assistent personal és un suport, una ajuda per a persones que per la seva condició o situació, sigui una diversitat funcional o altre motiu, no poden desenvolupar o du a terme per si mateixes les tasques del dia a dia. L’assistent personal fa aquestes tasques o ajuda a fer-les a la persona beneficaria, fa de suport perquè la persona beneficiària les pugui realitzar per si mateixa.

L’assistent personal dota a l’individu de les eines necessàries per a desenvolupar una vida independent, la qual cosa garanteix un autèntic control de la seva vida. L’assistent personal permet a la persona beneficiària prendre decisions, encara que aquestes siguin equivocades. Li permet a la persona desenvolupar la seva vida dins del seu entorn comunitari, sent part i participant del mateix. Una fórmula que dignifica a la persona evitant la marginalització i l’exclusió, afavorint la inclusió de la persona  a la societat i, per tant, exercir els seus drets com a ciutadana.

A la fundació comptem amb el millor equip professional i humà per acompanyar a les persones amb autisme que necessitin aquest servei. Un equip professional que els ofereix el suport especialitzat  necessari  per organitzar el seu dia a dia, facilitar l’autodeterminació en els diferents espectes de la seva vida  i poder compartir-la amb la seva comunitat de referència. Un equip porfessional que treballa per garantir que la persona benefiària pugui accedir a una vida independent, feliç, digna i amb significat.

A la fundació també oferirem formació per a professionals del tercer sector en assistència personal especialitzada en autisme. Posem la nostra experiència i coneixement al servei de la comunitat impulsant l’ocupabilitat de les persones del nostre entorn i contribuïm així a millorar la formació i capacitació dels professionals dels serveis socials.

La figura de l’assistent personal per a persones amb autisme

Afavoreix i beneficia diferents àmbits de la vida de la persona.

Dret

Serveix per a garantir la igualtat de drets i oportunitats. El dret de totes lers persones a viure en comunitat que estableix la “Llei d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat” (LIONDAU) i la “Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat” (CDPD) de l’ONU.

Social

Allibera a la dona del rol tradicional de cuidadora principal. Proporciona llibertat i emancipació a les persones discriminades per la seva diversitat funcional. Posa a la persona en el centre i la dota dels suports necessaris, adaptant-se a la seva realitat i necessitats perquè prengui control de la seva vida.

Laboral

Augmenta la contractació directa amb molt poques despeses de gestió. Una font d’ocupació social flexible i professional, amb un component humà molt atractiu. Adaptable al context sociocultural del territori i a les necessitats específiques de la societat i de la persona.

Economia

És més eficient i eficaç per l’administració en comparació amb altres serveis assistencials com les institucions i residències. Per les famílies representa una reducció molt important de les despeses en atenció a la seva descendència.

És molt rellevant destacar que la persona amb diversitat funcional té sempre l’última paraula, té el dret a decidir dins d’aquesta relació laboral entre ella i la figura de l’assistent personal. Aquesta última és una figura d’autoajuda, l’acció sempre la inicia i la decideix la persona beneficiària del servei dins les seves capacitats. En el cas que això no sigui possible, ho fa el seu entorn més proper i que la coneix més, per norma general la seva família.

*(Estudi realitzat pel Foro de Vida Independiente: Asistencia personal: Una inversión en derechos; una inversión eficiente en empleo” (VV.AA, 2009)

Si vols més informació sobre el servei d’assistència personal que oferim a l’entitat pots escriure’ns a: [email protected]
o trucar-nos per telèfon: 931 808 926.

Serveis

Aquests són els serveis que oferim a la Fundació Junts Autisme per
acompanyar i donar suport a les persones amb autisme i les seves famílies.

¿QUIERES RECIBIR
NUESTRO NEWSLETTER?

Mantente siempre informado de todas las novedades.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad