Assistència personal

Assistència personal

La Fundació Junts Autisme és la primera entitat acreditada oficialment pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per a oferir el servei d’assistència personal d’integració i suport i el d’acompanyament per a persones amb autisme a Catalunya. Un servei que oferim des del 2017 com a servei essencial dins del projecte global de l’entitat.

A les dades del mes de juny del  2023 del Ministerio de Asuntos Sociales de Madrid veiem: a Catalunya, 100 persones disposen d’assistent personal. A la Fundació Junts Autisme 20 infants i joves disposen d’aquest servei.

“Un assistent personal és una persona que ajuda a una altra a desenvolupar la seva vida”

Rodríguez-Picavea, A y Romañach J. (2006).

L’assistent personal és un suport, una ajuda per a persones que per la seva condició o situació, sigui una diversitat funcional o altre motiu, no poden desenvolupar o du a terme per si mateixes les tasques del dia a dia. L’assistent personal fa aquestes tasques o ajuda a fer-les a la persona beneficaria, fa de suport perquè la persona beneficiària les pugui realitzar per si mateixa.

L’Assistent personal dota a l’individu de les eines necessàries per a desenvolupar una vida independent, la qual cosa garanteix un autèntic control de la seva vida. L’assistent personal permet a la persona beneficiària prendre decisions, encara que aquestes siguin equivocades. Li permet a la persona desenvolupar la seva vida dins del seu entorn comunitari, sent part i participant del mateix. Una fórmula que dignifica la persona evitant la marginalització i l’exclusió, afavorint la inclusió de la persona  a la societat i, per tant, exercir els seus drets com a ciutadà.

A la fundació comptem amb el millor equip professional i humà per acompanyar a les persones amb autisme que necessitin  servei. Un equip professional que els ofereix el suport especialitzat  necessari  per organitzar el seu dia dia, facilitar l’autodeterminació en els diferents espectes de la seva vida  i compartint amb la seva comunitat de referència. Un equip porfessional que treballa per garantir que la persona benefiària pugui accedir a una vida independent, feliç, digna i amb significat.

A la fundació també oferirem formació per a professionals del tercer sector en assistència personal especialitzada en autisme. Posem la nostra experiència i coneixement al servei de la comunitat impulsant l’ocupabilitat de les persones del nostre entorn i contribuïm així a millorar la formació i capacitació dels professionals dels serveis socials.

La figura de l’assistent personal per a persones amb autisme

Afavoreix i beneficia diferents àmbits de la vida de la persona.

Dret

Serveix per a garantir la igualtat de drets i oportunitats. El dret de totes lers persones a viure en comunitat que estableix la “Llei d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat” (LIONDAU) (LINK https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2003-22066) i la “Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat” (CDPD) de l’ONU. (LINK : https://www.ohchr.org/es/instruments-mechanisms/instruments/convention-rights-persons-disabilities)

Social

Allibera a la dona del rol tradicional de cuidadora principal. Proporciona llibertat i emancipació a les persones discriminades per la seva diversitat funcional. Posa a la persona en el centre i la dota dels suports necessaris, adaptant-se a la seva realitat i necessitats perquè prengui control de la seva vida.

Laboral

Augmenta la contractació directa amb molt poques despeses de gestió. Una font d’ocupació social flexible i professional, amb un component humà molt atractiu. Adaptable al context sociocultural del territori i a les necessitats específiques de la societat i de la persona.

Economia

És més eficient i eficaç per l’administració en comparació amb altres serveis assistencials com les institucions i residències. Per les famílies representa una reducció molt important de les despeses en atenció a la seva descendència.

És molt rellevant destacar que la persona amb diversitat funcional té sempre l’última paraula, té el dret a decidir dins d’aquesta relació laboral entre ella i la figura de l’assistent personal. Aquesta última és una figura d’autoajuda, l’acció sempre la inicia i la decideix la persona beneficiària del servei dins les seves capacitats. En el cas que això no sigui possible, ho fa el seu entorn més proper i que la coneix més, per norma general la seva família.

*(Estudi realitzat pel Foro de Vida Independiente: Asistencia personal: Una inversión en derechos; una inversión eficiente en empleo” (VV.AA, 2009)

Si vols més informació sobre el servei d’assistència personal que oferim a l’entitat pots escriure’ns a: [email protected]
o trucar-nos per telèfon: 931 808 926.

Serveis

Aquests són els serveis que oferim a la Fundació Junts Autisme per
acompanyar i donar suport a les persones amb autisme i les seves famílies.

VOLS REBRE
EL NOSTRE BUTLLETÍ?

Estigues sempre informat de totes les novetats.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad