Suport en la transició a la vida adulta
Fa més de sis anys que a l’entitat portem a terme un projecte per a fer costat a les persones amb autisme en la seva transició a la vida adulta. Una intervenció i uns suports específics que comencen i es van introduint de manera progressiva, segons les necessitats i característiques de cada persona a l’inici de l’adolescència, aproximadament al voltant dels 13-14 anys.
A aquest projecte li vam donar el nom de:
Proyecte Espai de Vida Independent (Projecte EVI)
Amb el Projecte EVI donem suport a la transició a la vida adulta a persones amb trastorns de l’espectre de l’autisme perquè desenvolupin el grau màxim d’autonomia des del principi de l’adolescència, una etapa de canvis molt forts i transformació per la persona.
L’adolescència és una etapa difícil per a qualsevol persona, però l’adolescent amb autisme i la seva família s’enfrontaran a unes dificultats i reptes encara més grans. Tots els aprenentatges i vivències d’aquesta etapa seran determinants en el nivell d’autonomia que la persona pugui aconseguir en un futur. Afectant també el grau d’inclusió social i de participació en el seu entorn comunitari.
El Projecte EVI afavoreix l’adquisició d’habilitats prelaborals i la participació activa en entorns inclusius. Aquest projecte contempla les 8 dimensions del concepte “qualitat de vida” de Schalock i Verdugo, necessari com a condició fonamental en el desenvolupament significatiu de totes les persones, en qualsevol etapa del seu cicle vital. (Schalock i Verdugo 2002/2003) .
A l’hora de programar la intervenció, els suports i les activitats incloses dins del projecte, ens centrem en els interessos, preferències, fortaleses i necessitats individuals de cada persona beneficiària tenint en compte que aquests poden variar i evolucionar al llarg del cicle vital de la persona. Així doncs, els suports personals també s’avaluen en funció de les necessitats individuals.
Les 8 àrees d'abast que desenvolupem dins del Projecte EVI són:
Benestar físic per a persones amb autisme.
El benestar físic de qualsevol persona depèn principalment d’una bona alimentació i d’una activitat física regular i adequada al seu cos i capacitats. Dins del Projecte EVI treballem molt de prop aquests dos aspectes.
Pel que fa a l’alimentació es treballa el fet de menjar de forma autònoma i saludable amb tot el que implica aquesta activitat diària: planificar i fer les compres, netejar i preparar els aliments, ús adequat dels utensilis de cuina i dels electrodomèstics, parar i desparar taula, etc.
Per mantenir una bona condició física les persones beneficiàries practiquen diverses activitats esportives segons les seves preferències i capacitats, totes en entorns inclusius, com per exemple entrenament al gimnàs, natació, escalada i bàsquet.
Les persones beneficiàries també es beneficien d’un servei d’osteopatia i assessorament nutricional un cop al mes.
Benestar emocional per a persones amb autisme.
Per millorar i donar suport al benestar emocional els nois i noies participen de sessions de ioga i mantres un cop per setmana. Aquestes són impartides per professionals especialitzats. Amb el ioga i les tècniques de relaxació es millora el control postural, l’equilibri, la flexibilitat i la respiració, augmentant així la consciència del propi cos.
El treball remunerat, les responsabilitats, tenir una rutina diària i el fet de relacionar-se amb altres persones, són també elements clau per a una bona salut emocional. La dita “el treball dignifica a les persones” també inclou en les persones amb autisme. Elles també tenen dret a treballar, sentir-se útils, integrades. Tenen en definitiva el dret a viure una vida amb significat i digna.
Les persones beneficiàries del projecte EVI duen a terme activitats prelaborals que els facilitaran l’accés al mercat laboral en un futur. Un treball digne i remunerat equival a autonomia i independència. Algunes de les activitats prelaborals inclouen tasques concretes de restauració en restaurants de l’entorn comunitari. També d’ajudant de mestre pastisser on aprenen a fer pastissos i dolços que es posen a la venda a la mateixa pastisseria. Els joves ajuden també en activitats administratives dins de la fundació.
De forma regular treballen en tallers de manualitats i productes artesans organitzats a les instal·lacions de l’entitat, on els joves produeixen productes fets a mà que posteriorment es venen en negocis locals. Tots els beneficis obtinguts amb la venda d’aquests productes van destinats a despeses personals dels participants.
Desenvolupament personal per a persones amb autisme
Dins d’aquesta àrea és on duem a terme les sessions d’intervenció psicoeducativa especialitzada en autisme. Mensualment, revisem els objectius d’intervenció de cada persona beneficiària tenint en compte les seves necessitats i interessos. Amb el programa Neuronup es fa un treball específic dels aspectes cognitius.
Relacions interpersonals per a persones amb autisme
Dins del projecte potenciem les relacions interpersonals perquè els joves puguin desenvolupar un teixit comunitari que sigui un recolzament en el futur. Les persones del seu entorn els coneixen i són un referent per ells. Totes les activitats que realitzem es duen a terme en entorns inclusius. La persona beneficiària necessita mantenir relacions humanes habituals amb diferents persones i en diferents entorns.
La intimitat de la persona és respectada en tot moment, tenint en compte la seva edat i la seva privacitat.
Inclusió social per a persones amb autisme
Apostem per la utilització habitual dels recursos comunitaris per totes les activitats que realitzem, siguin esportives, prelaborals, de moviment o d’oci. Això implica la utilització d’instal·lacions municipals, transport públic, comerç local, serveis d’oci, etc. Abans de la utilització de qualsevol servei o espai es preparen els suports i eines per tal de facilitar la comprensió de l’entorn i l’accessibilitat.
Per promoure aquesta inclusió social també fem sortides en grup de manera regular. Fem quatre sortides a l’any de tres dies i dues nits a un lloc bonic i interessant pels joves on duem a terme diferents activitats que impliquen diversió, lleure però també aprenentatge. Els nois i noies conviuen i comparteixen durant tres dies el dia a dia.
Autodeterminació per a persones amb autisme
Donem a la persona l’oportunitat d’escollir entre diferents opcions per cada activitat o intervenció que fem. Això és fonamental per promoure la seva autodeterminació. Quan els usuaris de forma lliure realitzen una petició aquesta es promou al màxim, ja que és fonamental respectar les seves decisions i preferències.
Si vols més informació sobre el servei d’atenció a la vida adulta que oferim a l’entitat pots escriure’ns a: [email protected]
o trucar-nos per telèfon: 931 808 926.
Serveis
Aquests són els serveis que oferim a la Fundació Junts Autisme per
acompanyar i donar suport a les persones amb autisme i les seves famílies.
VOLS REBRE EL NOSTRE BULLETÍ DE NOTÍCIES?
Estigues sempre informat de totes les novetats