Integració sensorial: un servei tant innovador com necessari
Entre un 60% i un 95% de les persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme pateixen el Trastorn del Processament Sensorial.
¿Què és el Trastorn de Processament Sensorial?
Al teu fill li costa caminar descalç per la sorra de la platja? Li costa canviar la roba de temporada? Li molesten alguns sorolls? S’apropa molt els objectes a la boca o als ulls?
En moltes ocasions els desordres sensorials en nens i nenes amb autisme es poden confondre amb problemes de conducta o interessos restringits que formen part del diagnòstic. Aquests desordres tenen a veure amb la dificultat de regular els estímuls sensorials que reben els nens i nenes en el seu dia a dia.
Cal intervenció si la desregulació sensorial afecta a alguna de les activitats de la vida diària, per exemple, l’alimentació, l’hora de dormir, la participació social, l’atenció, etc. És molt important individuar els desordres sensorials i diferenciar-los dels de conducta per tal de trobar la intervenció adequada per a millorar el benestar del nen.
El trastorn del processament sensorial és una alteració neurològica que afecta la qualitat de vida dels infants que la presenten, i altera les dinàmiques familiars i escolars (Kranowitz, 2006).
El trastorn del processament sensorial afecta la manera d’experimentar amb els diferents sentits (vista, oïda, tacte, olfacte, gust, vestibular i propioceptiu) i pot afectar un o varis d’aquests sentits. És una falta de sincronització i/o regulació, de la informació sensorial entre els diferents sentits que la processen. Aquest circuit de processament de la informació sensorial està alterat. Aquestes alteracions poden presentar-se amb hipersensibilitats (reaccions exagerades) o hiposensibilitats (recerca d’estimulació) als estímuls sensorials de l’entorn.
Intervenció en el Trastorn del Processament Sensorial
La teràpia d’integració sensorial es basa en intervencions metodològiques portades a terme en les aules multisensorials dirigides per una Terapeuta Ocupacional especialitzada en Integració Sensorial. Aquesta teràpia ofereix que arribin al cervell diferents tipus de sensacions o inputs (visuals, auditives, gustatives i, sobretot, tàctils, propioceptives i vestibulars) per poder-les reeducar. La teràpia ha de procurar que el cervell de la persona pugui evidenciar els diferents tipus de sensacions i alhora experimentar les possibles respostes que aquestes sensacions provoquen (Ayres, 2006).
Una vegada detectada la disfunció en el processament sensorial, es pot fer un treball específic que ràpidament millora la dinàmica familiar, escolar, i aporta benestar a l’infant. Els principis bàsics de la intervenció terapèutica en els trastorns d’integració sensorial són els següents:
- Participació activa per part del nen o nena.
- L’infant guia la intervenció i el terapeuta la dirigeix.
- Tractament individual o en grup.
- Totes les activitats que es realitzen són riques en input propioceptiu vestibular i tàctil, així com auditiu, visual, olfactiu i gustatiu.
- A través de l’organització del processament sensorial millorem les respostes de l’infant, facilitant el seu aprenentatge. Durant les sessions d’integració sensorial no hi ha ensenyament explícit d’habilitats específiques, aquestes es treballen de forma paral·lela fora de la sessió.
Objectiu general del servei d’integració sensorial
El nostre objectiu és la creació d’una aula d’integració sensorial per poder treballar el Trastorn de Processament Sensorial, que pateix qualsevol infant amb algun tipus de desregulació sensorial. No només atenem a infants i joves amb TEA sinó que també atenem a:
- infants que han estat adoptats i que, durant els primers mesos de vida, van tenir poca estimulació
- infants amb dèficits visuals
- infants prematurs amb risc d’immaduresa neurològica
- infants amb síndrome de Down, síndrome X Fràgil, TDAH
- infants amb paràlisi cerebral o dany cerebral…
L’objectiu principal és aquests infants i joves, a processar correctament la informació procedent dels sentits i millorar la seva qualitat de vida.
Per a més informació envieu-nos un mail a [email protected]