Preguntes freqüents
Què és el TEA?
TEA són les sigles de Trastorn de l’Espectre Autista. El TEA és un trastorn del neurodesenvolupament. Parlem d’espectre, perquè hi ha una gran diversitat d’alteracions però que engloba una simptomatologia comú: dificultats en la comunicació social i patrons de conducta repetitiva, estereotipada i/o inflexibilitat, aquests símptomes varien en funció de cadascú. Poden presentar altres condicions associades com la discapacitat intel·lectual, problemes de salut i/o trastorns del llenguatge.
Com poden evolucionar els símptomes de l’autisme?
Quan pot començar l’autisme?
Quines són les causes de l’autisme?
Com es pot identificar l’autisme?
Què és necessari per diagnosticar l’autisme?
- Història clínica dels familiars
- Diagnòstic específic de l’infant o adult
- Devolució: orientació de les intervencions més adients segons el perfil de fortaleses i dificultats individuals i segons les necessitats.
Hi ha medicaments per l'autisme?
L’autisme és hereditari?
Com es pot tractar l’autisme?
No hi ha un tractament específic. Hi ha diferents tècniques psicoeducatives, comprovades científicament, que ajuden a la persona amb autisme en el seu dia a dia. Gràcies a aquestes tècniques i suports humans, la persona amb autisme pren consciència del seu entorn, pot estructurar-se el seu dia, pot expressar-se i pot desenvolupar-se en el món educatiu i laboral. Cal tenir en compte que cada persona amb autisme és diferent i, per tant, la intervenció haurà de ser personalitzada, específica i especialitzada en autisme. Cal fugir de les falses promeses que ofereixen algunes pseudociències sobre l’existència de fàrmacs o substàncies que “guareixen” l’autisme. Si bé és veritat que hi ha fàrmacs que ajuden a regular algunes comorbiditats associades a l’autisme i que poden fer que la persona amb autisme estigui millor, l’autisme no es guareix i, per tant, no hi ha CAP tractament farmacològic que ho faci.
Quantes persones tenen autisme i/o altres trastorns de l’espectre TEA?
Com pensen i senten les persones amb autisme?
Explicació en primera persona:
“Per la meva manera de comunicar-me, no comprenc les normes socials. Però, si sóc socialment incorrecte, no és amb mala intenció. Per tant, és millor que em diguis com aniria bé que fes les coses, que no pas que me les prohibeixis o m’aturis. Em costa entendre les mentides, les bromes, la doble intenció, o la violència gratuïta. Procura fer servir un llenguatge senzill, sense simbolismes. Accepto a la gent tal com és, encara que siguin diferents que jo, sense intentar canviar res. Perquè, en sentir que no se m’entén, em frustro amb facilitat. Imagina’t que no entenguessis moltes coses que passen al teu voltant. No t’enfadaries com jo? Procura identificar què desencadena el meu nerviosisme, que a mi no em fa sentir bé. M’agrada estar amb altres persones, encara que els sembli que actuo de manera estranya. No m’agrada estar sol. Com a totes les persones, m’agrada tenir companyia. Hi ha coses concretes que m’agraden molt, i no pararia de fer-les mai. Solen ser coses diferents de les que agraden a altres persones amb autisme. Estimo la meva família i els meus amics.”
Les persones amb autisme poden treballar i ser independents?
Depèn de cada persona. Un dels objectius de la nostra fundació és ajudar a les persones amb autisme a que adquireixen les màximes capacitats per poder ser autònoms, però com que això en molts casos no és possible, necessitaran altres que els ajudin. La inclusió de les persones amb autisme (en la vida laboral, personal, familiar…) implica potenciar allò que són capaços de fer i ajudar-los en aquelles coses en què necessiten ajuda.
Com pots ajudar a una persona amb autisme?
L’autisme te cura?
No. No és una malaltia, és una condició i per tant, no “es cura”.
VOLS REBRE EL NOSTRE BULLETÍ DE NOTÍCIES?
Estigues sempre informat de totes les novetats