AMYTHEST SCHABER, la youtuber amb autisme

Qui és Amythest Schaber? Aquesta noia ha revolucionat la forma d’explicar l’autisme des de dins, per la seva gran capacitat comunicativa i la forma amb la qual normalitza cada aspecte del trastorn que afecta tantes persones.

És curiós com sovint acabem trobant-nos amb revelacions que no ens esperàvem, en moments que no esperàvem i per mitjans insospitats. De cop i volta estàs a youtube escoltant la banda sonora d’una de les teves pel·lícules preferides i a la barra de recomanacions t’apareix un vídeo que es titula “Ask an autístic”, pregunta a una persona amb autisme. I cliques.

Amythest Schaber és una noia que actualment té 25 anys, però que quan va penjar el seu primer vídeo en tenia 22 i que té autisme. Té una visió molt àmplia de l’autisme i molt normalitzada del mateix. Està casada i dóna veu a totes aquelles persones amb autisme que no poden expressar-se tan bé com ella. Parla ràpid i de manera precisa, i es fa entendre molt bé.

Vídeos sobre autisme, des de casa

Fa els vídeos a casa seva, i en el primer, el que ens ha aparegut a la barra de recomanacions, parla sobre estereotípies i sobre els set sentits que tenim, i relaciona les estereotípies amb l’autoregulació d’aquests sentits i amb la relació que una persona amb autisme té amb el seu entorn.

Ens ha agradat molt la opinió que té sobre les esterotípies i sobre la manera que algunes persones neurotípiques responen davant aquestes conductes y per això, us copiem la frase on en parla:

“És curiós per a mi que alguns doctors i experts en autisme hagin ajuntat en un sol grup tots els tipus d’aleteig de mans i balanceig, quan, des del meu punt de vista, és molt obvi que n’hi ha de diferents, perquè formen part del meu llenguatge corporal, perquè és així com m’expresso: hi ha molts tipus de balanceig i molts tipus d’aleteig de mans. En la meva experiència, si realment estic gaudint d’alguna cosa, em balancejo amb el coll una mica aixecat i de manera pausada i tranquil·la, però si hi ha alguna cosa que em preocupa o estic angoixada, baixo el cap i em balancejo de manera molt més ràpida i repetida (…) És una manera més d’auto-regular-se i crec que és terrible que les persones intentin dissuadir a les persones amb autisme de no autoregular-se. No necessitem aquest tipus de gestos per auto-regular-nos, sinó que és la nostra manera natural de moure’ns. És la nostra manera natural de créixer, d’aprendre, expressar-nos… si tu dius a un nen “No! No aletegis les mans en públic!”, aquest nen només està expressant la seva alegria i tu li estàs dient “No, para. La manera en que t’estàs movent està malament i fa vergonya”, i una frase així què fa que el nen entengui sobre ell mateix? Sincerament, crec que si algú té un problema amb un nen que aleteja les mans, quan no està fent mal o molestant a ningú, aquest és el seu problema, no el del nen. Crec que, en comptes de forçar a les persones amb autisme a conformar-se i pressionar-se a elles mateixes per tal d’actuar i veure’s més neurotípiques, es podria animar a la societat per aprendre i ser conscients de l’existència de diferents neurotípies. Perquè, ei, les persones amb autisme som meravelloses i adorables”.

Doncs així, tota la sèrie de vídeos que ha anat fent des del 25 de gener de 2014 fins ara. A més, Anythest Schaber també escriu un blog on parla sobre autisme, opina sobre la societat en la que viu i sobre ella mateixa, i respon preguntes a tothom que té algun dubte sobre aquesta condició. El blog, el podeu llegir seguint aquest enllaç: https://neurowonderful.tumblr.com/.

Esperem que us sigui d’utilitat i que, també per a vosaltres, sigui una agradable sorpresa.

Junts Autisme

VEURE TOTS ELS POSTS
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad