Autisme: com més sapiguem, més suport podrem donar a les persones que en tenen
El Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (a partir d’ara, autisme) és un trastorn neurològic, que implica una alteració significativa en el desenvolupament de les habilitats de comunicació, llenguatge i relació social, i que implica interessos restringits i conductes repetitives i estereotipades així com alteracions sensorials en alguns casos.
Com referir-nos a l’autisme?
El primer que has de saber és que existeix un debat molt sensible sobre quina és la millor manera de referir-se a les persones que tenen autisme. Generalment, com a entitat, preferim no parlar de “persones autistes” sinó que diem “persones amb autisme”.
Tot i això en els últims temps han aparegut moviments i posicionaments, sobretot de persones amb autisme sense discapacitat intel·lectual i poques necessitats de suport que reivindiquen el terme “autista” amb orgull i que també cal respectar.
Alhora, també s’ha començat a parlar de Condició de l’Espectre de l’Autisme, en comptes de Trastorn de l’Espectre de l’Autisme ja que es considera que la paraula “trastorn” pot tenir unes connotacions negatives en la persona que escolta el terme i que no està familiaritzada amb l’autisme que poden provocar una major discriminació.
A Junts Autisme respectem totes les posicions i ens decantem per utilitzar els termes “persones amb autisme” i, cada cop més, Condició de l’Espectre de l’Autisme.
També cal que sàpigues que existeixen diferents graus d’autisme que t’intentem explicar, de manera molt resumida, amb les següents descripcions:
Entre aquestes tres persones hi ha tants casos d’autisme com persones amb autisme existeixen. Segons els últims estudis a Catalunya, 1 de cada 50 nens i 1 de cada 200 nenes tenen autisme. I la prevalença va en augment. Això vol dir que, d’aquí poc, a cada classe hi haurà un nen o una nena amb autisme.
Més informació
Per ampliar informació sobre quines característiques comparteixen les persones amb autisme, de quina manera es tracta l’autisme, quines estratègies han tingut èxit i quines no i què pensa i sent una persona amb autisme, consulta la part de preguntes freqüents del web:


